Ongelmanratkaisuleikki välipaloista (nro 88)

 Printtaa

3-6 lk, Ateriarytmi, Esiopetus -1-2 lk, Ideoita opetukseen, Monipuolinen ruokavalio, Ympäristöoppi

Ongelmanratkaisuleikin avulla oppilaita johdatellaan keskustelemaan terveyttä edistävistä aamu- ja välipaloista.

”Toteutettiin ongelmanratkaisuleikki pienissä ryhmissä, koonti yhdessä koko luokan kanssa” (Opettaja, 1.-2. lk)

Taustatietoa opettajalle

Lasten kasvun ja kehityksen kannalta on tärkeää saada monipuolisesti eri ravintoaineita ja sopivasti energiaa. Välipalat voivat täydentää monipuolisesti ruokavaliota tai huonontaa sitä riippuen millaisia välipaloja suositaan.

Ravitseva välipala koostuu 2-3 osasta. Ensimmäinen osa on täysjyväviljatuotteita, toinen osa on maitotuotteita, lihaa tai kananmunaa ja kolmas osa sisältää kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Juomana toimii hyvin vesi, rasvaton maito tai piimä. Sokerisia juomia on hyvä välttää, myös kevytlimppareita, koska ne ovat haitaksi hammasterveydelle.

Valmistelut

Tehtävän toteutus

Esittele oppilaille miten koostetaan kunnon välipala. Voit havainnoida pienien valintojen merkitystä liitteiden esimerkkikuvilla ja hyödyntämällä kuvia Maistuvan koulun materiaali-osiossa. Isoin oivallus voi olla se, että kunnon välipalasta ei jää nälkä.

Ohjaa oppilaat istumaan piiriin. Laita piirin keskelle tuoli ja sen päälle kysymyslaput pussissa. Jokainen oppilas käy vuorollaan istumaan piirin keskelle ja nostaa pussista yhden lapun, jonka lukee ääneen. Oppilas kertoo miten ratkaisisi lapussa esitetyn ongelman, jonka jälkeen muutkin voivat kertoa omat ehdotuksensa. Keskustelkaa yhdessä siitä, kuinka aamupalaan ja välipaloihin voisi valmistautua jo edellisenä iltana.

Tehtävän lähde: Hyvän Olon Eväät -opas

Näin voitte koota kokonaisen oppitunnin teemasta “Välipalat osaksi ateriarytmiä”. Tehkää myös tehtävä Välipalat osaksi ateriarytmiä.

Liitteet


Voisit tykätä myös näistä


Jaa: