Tuunataan kouluruokaa kotitalousopetuksessa
Tehtävässä oppilaat valitsevat koulun nykyiseltä ruokalistalta ruuan, jonka reseptistä kehittävät kotitalousopetuksessa entistä herkullisemman! Se, että kouluravintolassa tarjoillaan mahdollisimman monelle maistuvaa kouluruokaa, on kaikkien etu. Kannustamme erityisesti kehittämään kasvisruokareseptejä, jotta yhä useampi oppilas valitsisi lautaselleen myös kasvisruokaa.
Voitte perehtyä ilmastoruokateemaan katsomalla tämän Kouluruokaa pallon ja oman kehon parhaaksi – opetusvideon.
”Kouluruuan kehittäminen on hyvä tapa vaikuttaa.”
-Yläkoulun oppilas Lahdesta
Toteutus
Valitkaa ensin oppilaiden kanssa koulun ruokalistalta yksi ruokalaji. Voitte tiedustella keittiöstä ruokalajin tarkempaa ainesosaluetteloa. Varatkaa ensin reilusti aikaa suunnitteluun. Alla olevassa tiedostossa on ohjeet suunnittelun tueksi. Voit jakaa ohjeen esimerkiksi jokaiselle pöytäryhmälle.
Oppilaat tuottavat suunnittelun aikana ostoslistan, jonka mukaan opettaja tekee kauppatilauksen ruuanvalmistuskertaa varten. Jokaisessa keittiössä valmistuu oppilaiden tuunaama, maistuva kouluruoka! Voitte päättää myös niin, että vaikka pääraaka-aine on kaikilla sama, lisuke vaihtuu keittiöryhmittäin. Jos mahdollista, pyytäkää ateriapalveluista vierailija, joka maistaa tuunattuja kouluruokia ja osaa kertoa kouluruuan kehitysprosessista suurtalousmittakaavassa. Voidaanko oppilaiden työn tuloksia hyödyntää tuotekehityksessä?
Esimerkkireseptinä toimii Ahtialan koulussa Lahdessa keväällä 2024 kehitetty Keväinen tofuwokki. Opetuskeittiö ja ateriapalvelut tekivät Ahtialassa hienoa yhteistyötä, ja lopputuloksena saatiin kouluravintolaan tarjolle oppilaiden suunnittelemaa, testaamaa ja nimeämää ruokaa. Kannustamme jokaista koulua selvittämään yhteistyömahdollisuuksia ateriapalveluiden kanssa.
Tämä tehtäväkokonaisuus on helppo yhdistää muihin Maistuvan koulun ilmastoruokaosioihin. Voit esimerkiksi tehdä learning cafe – työpisteharjoittelun (nro 240) ja yhdistää siihen makupajan kasviproteiineista (nro 236). Näitä tehtäviä hyödyntämällä voit koostaa neljä vuosiviikkotuntia yläkouluikäisille nuorille kotitalousopetukseen.
Kouluruuan kehittämismalli on luotu osana Lahden kaupungin Maistuva ilmastoruoka -hanketta keväällä 2024. Kehittämismallin toteutti Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry yhteistyössä Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden kanssa. Hanketta rahoitti ympäristöministeriö.