Oppilaat mukaan kouluruuan kehittämiseen (nro 241)

7-9 lk, Ideoita opetukseen, Kasvikset, Kestävät ruokavalinnat, Kotitalous, Kouluateria, Kouluruokailu, Monipuolinen ruokavalio, Ruokapalvelut

Se, että kouluravintolassa tarjoillaan mahdollisimman monelle maistuvaa kouluruokaa, on meidän kaikkien etu! Kotitalousopetuksessa voi osallistaa oppilaita kouluruokien suunnitteluun. Kannustamme erityisesti kehittämään kasvisruokareseptejä, jotta yhä oppilas valitsisi lautaselleen myös kasvisruokaa.

Voitte perehtyä ilmastoruokateemaan katsomalla tämän Kouluruokaa pallon ja oman kehon parhaaksi opetusvideon.

“Koulussa on tänään tarjolla lihapullia ja kasvispihvejä. Mähän voin vaikka maistaa molempia!”

Toteutus

Valitkaa ensin oppilaiden kanssa koulun ruokalistalta yksi resepti. Voitte tiedustella keittiöstä myös tarkempaa ainesosaluetteloa. Varatkaa ensin reilusti aikaa suunnitteluun. Alla olevassa tiedostossa on ohjeet suunnittelun tueksi. Voit jakaa ohjeen esimerkiksi jokaiselle pöytäryhmälle.

Oppilaat tuottavat suunnittelun aikana ostoslistan, jonka mukaan opettajan on helppo tehdä ruokatilaus ruuanvalmistuskertaa varten. Jokaisessa keittiössä valmistuu siis omalla twistillä suunniteltu, maistuva kouluruokaresepti! Voitte päättää myös niin, että vaikka pääraaka-aine on kaikilla sama, lisuke vaihtuu keittiöryhmittäin.

“Kouluruuan kehittäminen on hyvä tapa vaikuttaa.”

Esimerkkireseptinä toimii Ahtialan koulussa Lahdessa keväällä 2024 kehitetty tofuwokki. Opetuskeittiö ja ruokapalvelut tekivät esimerkissä todella hienoa yhteistyötä, ja lopputuloksena saatiin kouluravintolaan tarjolle oppilaiden suunnittelemaa, testaamaa ja nimeämää ruokaa. Kannustamme jokaista koulua selvittämään yhteistyömahdollisuuksia ruokapalveluiden kanssa.

Kouluruuan kehittämismalli on luotu osana Lahden kaupungin Maistuva ilmastoruoka -hanketta keväällä 2024. Hankkeen toteuttajana on Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry ja rahoittajana ympäristöministeriö.